Gépház-blog

Egy átlagos egyesület átlagos hétköznapjai

2016. Október 22.

Hosszú szervezés után újabb közgyűléssel egybekötött szakmai napot tartottunk. Új tagrádióval és az előadásokból sok hasznos infóval gazdagodtunk. A nap végi kerekasztal beszélgetés pedig hab volt a tortán.

2016. március 5.

Megtartottuk az új irodában régi és új tagokkal az idei első közgyűlést.

2016. február.

Hosszú, mély álmából ébredezik az egyesület. Sikerült találni egy új irodavezetőt, aki a következő időszakban rendbe rakja majd a bonyolult tagviszonyokat.

De lesz mit rendbe rakni az adminisztráció területén is. Tavaly decembertől új irodát sikerült bérelni a belvárosban. Február végén néhány nélkülözhetetlen bútorral sikerült irodaként működtetni.

2014. júl. 3.
Megérkezett a bírósági végzés a záradékkal. A záradék szerint a végzés jogerőre emelkedett jún. 6-án, kelt júni 20-án. Mindeközben küzdünk a KSH jelentéssel, ami részletesebb pénzügyi beszámolót kér, mint a közhasznúsági.

2014. jún. 27.
KSH statisztikai jelentés felszólítás (határidő júni 2 volt) megérkezett átirányítással az új címre. A levél végén a szokásos bírság-fenyegetőzések, felkiáltójellel! Regisztráltunk a KSH honlapján a "KSH-ELEKTRA Elektronikus adatgyűjtési rendszer"-be, egy munkanapon belül adnak felhasználói nevet, amivel majd ki lehet tölteni a biszbaszukat. Addig is nézegessetek képeket Elektráról.

2014. jún.18.
Az eddig történtek összefoglalása.
Mint új ügyvivő, hozzáférést nyervén a bankszámlához, látom, hogy a NAV márciusban lenyúlt egy csomó Ft-ot a számlánkról. Bementem a NAV helyi irodájába, megkérdezni, mi a pálya. A fickó kérte a személyim és azt mondta, hogy nem vagyok náluk bejegyezve. Mondom, én vagyok egy új ügyvivő, van róla bírósági végzésem, közgyűlési papírom. Mondta, az nem jó, be kell jegyezni engem. Mondom, jegyezzen be. Mondja, olyat ő nem tud, csak a központ. Hol van az? Világvégén, Örsön túl.
Elmentem az Örsön túlra. Tolom a papírokat, mondja az ügyintéző, ez nem jó neki, nincs záradék. Mi van? Mi nincs? A bírósági végzés nem érvényes, nincs rajta második pecsét, a záradék, mert ez csak végzés, amire még fellebbezni lehetett volna. Menjek a Törvényszékre, tetessek rá záradékot.
Törvényszék, pár nap múlva. Jó napot, kérek szépen záradékot. Ó, ne félj semmit, mondja az ügyintéző, a záradék megy ki magától postán, amint meglesz, Miért most hol van? Az ügyintéző asztalán, épp most intézi, Tehát amint megcsinálja, postán kapjuk? Igen. Jó.
Eltelik egy hónap, talán kettő. Postaláda minden nap üres. Telefon a Törvényszékre. Csókolom, záradék van? Nincs. És lehet tudni, hogy miért? Igen, lehet. És? De csak ha bejön és betekint az iratokba. Ön nem tudna? Nem. Csak személyesen.
A Törvényszéken újra személyesen. Szóval hogy miért nincs ez jogerőre emelve. Nem tudjuk, megnézem a gépben. Nincs jogerőn, kint van az ügyintéző asztalán. Beszélhetek vele? Nem. Akkor? Írhat egy kérvényt, hogy sürgesse meg. Kinek címezzem? Tisztelt Törvényszék. Hát jó, de telefonban azt mondták, meg lehet nézni az iratot. Ja, azt meg. Lekérhetem. Kérje le. Irat lejön két lábon. Személyi igazolványa van? Minek? Ön ügyvivő, igaz? Hát épp erről van szó, hogy még nem jogerősen. Ja, akkor mindegy. Az iratok úgyis nyilvánosak.
Lapozgatom. Nézem a feljegyzéseket, pecséteket, aláírásokat. "Hajtsa végre az ilyen sz. utasítást!" "Hajtsa végre az olyan sz. utasítást" Gondoskodjon a kézbesítés tényének megállapításáról". Valami szürke űrlap a posta felé, rajta a nevemmel. (Igen, különleges érzés, itt már nem azt a nyelvet beszélik, ez gépi kód, utasítások, talán nem is emberek dolgoznak a felső emeleten, ezért nem lehet találkozni velük, beszélni velük. Lehet egy óriási asztal - mindig minden irat épp az asztalon van - és körülötte nyüzsög száz zöld, penészes fülű hivatali manó.) Lefordítaná ezt magyarra? Á, mondja az ügyintéző, van itt egy értesítés, az egyik ügyvivő nem kereste. És ez baj? Nem, kézbesítettnek minősül. Hát akkor? De van egy másik, az Öné. Nincs meg a tértivevény. Hogy mi?! A posta nem küldte vissza a tértivevényt arról, hogy átvette. De - mutatom - itt a levél a kezemben, itt a boríték, amiben küldték. Tértivevénye van? Honnan lenne, azt a postás elviszi. Na ugye. Nekünk az kell. Két hete már kértünk tájékoztatást a postától, hogy nézzenek utána. De az nem elég, ha mutatom, hogy itt a levél a kezemben? Nem. A tértivevény kell. A posta majd megküldi. De a szervezet nem tud működni! A posta majd megküldi. Írhat kérvényt, itt van papír.
A mellettem ülő ügyfél már sokat láthatott, mert csöndben odaszól: Menjen be a postára, mutassa be a vonalkódot és kérjen egy igazolást, azt hozza be. Az ügyintézőhöz fordulok. Azt elfogadják? Nem tudom - mondja. És ki tudja? Nem tudom. Írjon kérvényt, írja le ezt is.
Egyébként ha nem veszem át, kézbesítettnek minősül. Ha átveszem, addig nem tekintik átvettnek, amíg a posta erről nem ad visszajelzést. Mindkét esetben a levél kézbesítettnek minősül. A fellebbezési határidő másfél hónapja járt le.
Bank, aznap, kicsit korábban. Szeretnénk bankszámlát nyitni. 30 napnál nem régibb bírósági bejegyzés van? Adóhivatal igazolás van?
Rajta vagyunk.