Jegyzőkönyv 1997. február 8.

A Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete 1997. február 8-án 10.30 órakor
az Ó utcai irodában tartott közgyűlésének jegyzőkönyve

Jelen voltak:

1. Halász János Rádió Derecske, Derecske
2. Giczey Péter Szóla Rádió, Debrecen
3. Cs. Kádár Péter FIKSZ Rádió, Budapest
4. Dr. Sárffy László magánszemély
5. Horváth Miklós Új Rádió Esztergom, Esztergom
6. Szecskő Tamás Provincia Alapítvány, Dió Rádió, Gyöngyöstarján
7. Mircz Nárcisz City Rádió, Debrecen
8. Csató Judit Universum Rádió, Debrecen
9. Lakatos Gergely Szajkó Rádió, Budapest
10. Thuróczy Gergely SZARÁMASZER, FIKSZ Rádió, Budapest
11. Molnár Balázs Publikum Rádió, Pécs
12. Tóth Szabolcs Tilos Rádió, Budapest
13. Kishonti István oktOpus Kép- és Hangtechnikai Iskola, Budapest
14. Péterfi Ferenc SZARÁMASZER, Civil Rádió, Budapest

Napirendi pontok:

tagrádiók beszámolója a helyzetükről (hellyel-közzel megtörtént);
Új Rádió Esztergom a megváltozott helyzetben
pályázati lehetőségek - országgyűlési, DemNet (nem került sor a beszámolókra);
ORTT-pályáztatás (nem került rá sor);
közös képzés lehetősége;
Szakmai Bizottságunk (Kuratóriumunk) frissítése;
pénzosztásra pályázathirdetés;
2 eddigi kérelem (Derecske, Szóla) elbírálása;
Szajkó-ügyben elvi állásfoglalás;
közösségi rádió meghatározása, a Szervezet heterogén volta - kereskedelmiek is tagjaink;
a kirablott FIKSZ támogatása (nem került sor a megtárgyalásra);
Hírlevelünk ("Ultra") ügye (nem került sor a megtárgyalásra).

Levezető elnök: Péterfi Ferenc

Jegyzőkönyvvezető: Thuróczy Gergely

Horváth Miklós (Új Rádió Esztergom, ex-Esztergom Rádió) bemutatkozik: Üzemmérnök, 10 éve MÚOSZ-tag, stúdiókat építgetett (tv, rádió), digitális technika, erősáramban utazik, Székesfehérvárott a Vörösmarty Rádiót alapította, de abból kiszállították.

1. Szajkó-ügy

Péterfi: Ismerteti a Szajkó-ügyet (az 1997. január 10-i megbeszélés jegyzőkönyvében foglaltakat, ill. a Szajkó kontra Duna Rádió-ügyet). Szajkóék teljesítették a megegyezésben rögzített írásbeli feltételeket. A korábban kölcsönvett pénzen vett berendezésről kérjük a Szakmai Bizottság (Kuratórium) döntését.

Lakatos: A Duna most jó kézbe fog kerülni; Szajkóék részben itt is folytatják a műsorkészítést, de kazettán terjesztett konzerv műsorokat terveznek (diákjogi műsor), a FIKSZ-ben lehet műsoruk, ill. néhány helyi rádióban is; szándékaik szerint középiskolás rádiósoknak képzéseket tartanak, valamint egyhónapos nyári tábort ebben a témában.

2. A Szakmai Bizottság (Kuratórium) bővítése

Péterfi: a Szakmai Bizottságot (Kuratóriumot) ki kellene bővíteni, új tagokat bevonni. Korábban tárgyaltunk Miszlivetz Ferencről (szociológus) és Jónás Istvánról (MR-ből, szabad rádiózáshoz közeli mentalitással, a Szocioműhely vezetője): ők ketten a jelöltek. esetleg kellene egy tag műszaki területről is. Egyik jelölt sem zárkózott el, Pósfay Péter kapcsolatba lép Miszlivetz-cel, Péterfi Ferenc pedig Jónással. Kifogás, más ajánlat - nincs.

3. Pénzosztás

Péterfi: Simó szerint nem kellene sokat osztogatni, vastartaléknak megtartani a meglévőt. Meg kellene gondolni a két beérkezett pályázatot (Szóla Rádió sztereókóderéről, ill. a Derecske saját adóberendezéséről-antennájáról lenne szó).

Csé: A debreceni látogatás következtében zavarok: Derecske és Tandem együttműködése (21:3 óra arányban), a Derecske még az engedélyét is elveszítheti az új pályáztatás során, ha a dolog így marad.

Mircz: Az éjszakai rádiózás kész ráfizetés, de muszáj 24 órában adni. Ha betiltanák a rádiózást éjszaka, hát senki nem rádiózna.

Halász: A Derecske szívesen rádiózna éjszaka is, sőt, napi 12 órában, amire az engedély szól. Csak a Tandem-féle kompromisszummal tudott elindulni a Derecske. A Derecske életképes, nem volt kidobott az eddigi támogatás a Szervezet részéről. Egyelőre békés az egymás mellett élés, de ez nem megoldás, bármelyik pillanatban leállítható.

Mircz: Ha a Derecske saját engedélyt akar, akkor kell önálló adóberendezés. A Tandem bérbe adta volna Derecskének havi 30000-ért az adót.

Halász: A Derecske most a Tandem stúdiójában van, de szeretne elköltözni a saját végleges helyére.

Halász: 3 lehetőség van elméletileg-technikailag (saját adó, bérsugárzás, Tandem költözik a Derecskéhez), de valójában csak egy a lehetőség egy igazi közösséginek: saját adó.

Csé: Lehetséges adótornyot, ill. olcsó FIKSZ-2 adót szerezni

Mircz: A Szervezet vegye meg a Tandem adóját.

Péterfi: Fura az, ha egy kis településen két adó van. Ha Pesten változik a helyzet, esetleg a 3 itteniből is felszabadulhat egy adó, s ez megoldást jelenthetne Derecskén is.

Molnár: A közösségi rádióknak járna ki az adó.

Tóth: Az állandó pályázat kiírásakor új helyzet lesz, s egy éven belül kellhet a nagy pénz.

Csé: Nem zárult le az ORTT-vita, hogy mitől non-profit egy rádió.
Szecskő: Derecskén 2 rádió magánháborúja folyik - a Szervezetnek a kompromisszum felé kéne vinni a dolgot: minél olcsóbb megoldást, hogy napi 12 órában adhasson a Derecske.

Mircz: Az ORTT ködösít, március 31-ig ígéri az elsőkörösök szerződéskötését, de hogy ki fog a jövőben rádiózni, azt egyelőre nem tudni. Két részre kellene osztani a Szervezet pénzét: élni a kamatokból, s aztán a többit szétosztani. Mircz Nárcisz továbbra sem kér pénzt.

Halász: A valódi közösségi rádiókat kellene támogatni. A Rádió Derecske jelenleg az adó kölcsönzése (Tandemtől) fejében a saját 12 órája helyett 3-at ad, ám aki 4 óra alatt ad naponta, az háttérbe szorulhat az új pályázat során.

Molnár: Támogatni kell a szabad ügyet, különben csak kereskedelmi genny lesz az éterben.

Csé: Reggel 6-tól 9-ig főműsoridő van kereskedelmileg, hülye lesz bárki kereskedelmi lemondani róla, ill. eladni az adóját - nem egy tiszta helyzet ez az egész.

Mircz: Halics az előbb telefonon felhatalmazta - eladja az adót, csak púp a hátán ez a Tandem.

Péterfi: 3 lehetőség merült fel: a) bérsugárzásra kölcsönözni a Tandemtől, b) Tandem adójának megvásárlása, s a Derecskének a Szervezet kölcsönzi, c) saját adó vásárlása (FIKSZ-2) a Rádió Derecskének.
Péterfi: A Szakmai Bizottság (Kuratórium) döntsön. Szóla-ügyben is csússzék a döntés, míg a pályázatok ügyében nem történik előrelépés, a Szervezet pénzügyi moratóriuma akkor oldódjék föl.
Sárffy: Várjuk meg Halics ajánlatát a kölcsönzésre.

Szünet

4. Közös képzés

Csé: A FIKSZ és az oktOpus egynapos képzést hirdet. A FIKSZ szabad rádiót üzemben tartó tanfolyamot szeretne, ill. nyáron egy kéthetes tábort szervezne, ideiglenes adással.

Péterfi: Debrecenben abban maradtunk, hogy akli igényel képzést, az jelezze.

Határozat: mindenki a héten juttassa el az irodába képzési igényeit. Ajánlat: önmagunkról hírkészítést kell tanítani. Önmagunkról is híreket, cikkeket eljuttatni Túróhoz az irodába.

Mircz: Szervezne hétvégén háromnapos tanfolyamot 1-2 hónapon (március) belül Debrecenben: hajdúsági rádiók összegyűlt tapasztalatait osztanák megfele (zene, technika, hírszerkesztés, stúdiógyakorlat), a Szervezetnek ingyenesen (részvétel, szállás, kaja) - a Szólát kapásból érdekli az ajánlat.

5. Tandem-Derecske rádiók adóberendezése

Péterfi: Felolvassa Halics faxajánlatát: a Tandem adója-antennája ÁFÁ-val cirka 1.5 millióba kerül, kb. ugyanennyi lenne a FIKSZ-2 adó is. Várjunk a frekvenciapályázatok lezajlásáig a saját adó-antenna adományozásával. Kompromisszum lehetne a másik ajánlat: havi 20.000 plusz ÁFA bérsugárzási díj kifizetése Tandeméknek 6 hónapig. Így a Rádió Derecske teljes műsoridejében sugározna, javulnának pályázati esélyei. A végleges frekvenciapályázatok lezárulása után a Szervezet majd visszatér az ügyre. A március elseji indulás reálisnak tűnik.
Határozat: a Derecske kap 150.000-et a Szervezettől a fél évi adókölcsönzésre.

6. Szóla Rádió pályázata a sztereó-kóderre

Giczey: A Szóla kóderét kölcsönpénzből vették meg, 212.000 Ft.

Határozat: pénz meglesz a SZARÁMASZER-től, átutalása később, 1997. május 31-ig esedékes.

7. Új Rádió Esztergom ügye

Horváth: Túl közösségi, sőt, közszolgálati volt az Esztergom, tönkrement, eladta a berendezéseit, az egyesületi helyzet módosult, gyakorlatilag kicserélődött a tagság. A rádiót újraindították az újak: zene, hírek, információ, fokozatos közszolgálatosodás - ha lesz anyagi fedezet reá. 1996. december 11-e óta ismét sugároz (6-18 óra között), Székesfehérvárról és Pestről járnak le a műsorvezetők. Eddig kb. 4 milliót fektetett be az új csapat. Esztergomban van másik frekvencián még egy rádió. Nem kereskedelmi jellegű az Új Esztergom, vannak műsorok - 20%-os reklámidőt meg sem célozza, a másik rádió is észbe kapott, s ott is megjelentek a műsorok.

Sárffy: Szervezet támogatott egy rádiót, s a kérdés az, hogy az új helyzetben a rádió azonos-e a régivel a Szervezet szempontjából? 3 hónapos időt adjunk, vizsgáljuk meg, hogy az új rádió megfelel-e a mi kritériumainknak.

Határozat: a javaslat azzal fogadtatott el, hogy a megváltozott helyzetet az esztergomiak írásba foglalják, s elküldik a Szervezetnek.

8. Mitől közösségi egy rádió?

Péterfi: Írásbeli nyilatkozatok kellenek a tagok részéről, hogy megfelelnek-e a Szervezet alapszabályának.

Túró: Mindenki tegyen nyilatkozatot, s vizsgáljuk is meg a műsoraikat is - ez mellesleg serkentheti a régóta tervbe vett műsorcserét is.

Horváth: Az önkéntes munka nem számonkérhető, erre nem lehet építeni egy rádiót, kell kereskedelmi alap az önfenntartáshoz.
Péterfi: Dehogynem kérhető számon!

Halász: Mitől szabad egy rádió, ezt végre tisztázni kellene, mert különben állandóan elő fog jönni. Vita kerekedik: közösségi és kereskedelmi rádiók mibenlétéről, a Szervezeten belüli békés egymás mellett éléséről.
Csé: A közösségi rádiózás sok lemondással jár, mások hülyeségéért is el kell vinni a balhét néha, s nem csak a műsor minősége számít, de a csapat közérzete, a tagok személyes kapcsolatai.
Péterfi: Hol vannak a határvonalak kereskedelmi kontra közösségi ügyben?

Szecskő: Nem kellene sugdolózni a háttérben, hanem nyíltan megbeszélni a kereskedelmi gyanusítgatásokat. A Dió beindításához kellettek eszközök, a Szervezet támogatása ellenére is csak a műsoridő eladásával lehet folyamatosan működni. Reggelenként helyi hírek, műsorok mennek, kulturális kísérlet nemigen. Esti műsorsáv: egyetemisták csinálják, nincs kötöttség, szabad zenélgetés, másik esti sáv: gimnazisták, plusz még esti jazzsáv. A Szervezet pénzén vett limitert ellopták. Kellene esti sávba még műsorvezető - mindenkit szertettel várunk. A két sáv közötti időt átadták a miskolci Nonstop Rádiónak, aki ezért a Dió rezsijét fedezi.

Giczey: Saját csapatával végiglátogatná a Szervezet rádióit. A gyöngyösi ajánlat is érdekli.

Lakatos: El kéne már dönteni, mitől közösségi egy rádió, nagyon mozgásban van a dolog.

Túró: Ellenőriztetni kellene, hogy a tagrádiók megfelelnek-e a Szervezet alapszabályának.

Péterfi: Ááááááááá...

Csé: Nem mindegy, hogy ki a közösségi, mert ennek frekvenciaosztáskor jelentősége is lehet, mert két kereskedelmi mellé egy közösségi dukál a jogszabály szerint.

Mircz: Az övé 3 éve szabadnak indult, aztán változások álltak be. Nem a pénzért van itt. Kereskedelmivé kellett válni, mert különben le kell állni - de egyetemi rádióként indult anno. Belül közösségi a szerkezet - de kifelé kereskedelmi.

Szecskő: Veszélyhelyzet van: a Szervezet forrásait kellene növelni, nem egymást marni. Vidéken kissé más a helyzet, ahol nincs egyetemista réteg. Ott jobban egymásba kapcsolódnak a különféle rádiótípusok.

Péterfi: Nem a kirúgásról van szó, az tagja a Szervezetnek, aki idetartozónak érzi magát.

Halász: Vitatkozni kell, ütköztetni a nézeteket. Esetleg kétszintű tagrendszer kellene (pl. pártoló - kereskedelmieknek). Kőkeményen a rádió létéről fog szólni a pályázat Derecskén, mert ott egy 24 órás frekvencia lesz osztva (hacsak nem kérik a felek a közös frekvenciát).

Kishonti: A rádiózás technikailag információmozgató. Kis közösségek önmeghatározása legyen a társadalom alapja, a szabadság kis körei. Kell az önmeghatározás, mindenki a maga portáján tartson rendet. Nem felülről kell várni a csodát - ezt segítheti egy információforrás, pl. egy rádió, mely szabadon áramoltat. Ha valamely rádió a célközössége létéhez szükséges információt szolgáltat, az szabad. Az elhangzott információ, a műsor a lényeg, adott közösség önszerveződését segítse a rádió. Visszacsatol-e információt azoknak, akikre épít, ez a fő.

Csé: De ezt a követelményrendszert nem lehet mérni.

Molnár: Nem a tömegkultúrát szolgálja, attól közösségi egy rádió.

Mircz: A Helyi Rádiók Szervezetében sok konkurens cég van - marják is egymást, ebbe a hibába itt nem kéne beleesni.