Az NMHH mondvacsinált okokkal igyekszik megakadályozni a Tilos Rádió éterben maradását

Az NMHH érvénytelennek nyilvánította a Tilos Rádió frekvenciapályázatát. A frekvenciára ketten pályáztak.
Másba belekötni már nem tudván, ismét elővették a Klub-szabályként hírhedtté vált hátoldal-áthúzós kártyát.
Ennek értelmében "A pályázat üres oldalait nem kell alírni és oldalszámozni, azokat átlósan át kell húzni", és "a másolati példányoknak .. tartalmazniuk kell az eredeti pályázati ajánlat valamennyi oldalának (beleértve az áthúzott üres oldalakat is) fénymásolt vagy szkennelt változatát)". A magyar médiahatóságnak most ennek a jól előkészített Klub-szabálynak egy variánsával sikerült kiütnie a Tilos pályázatát: a 467 oldalas pályázat 467 db. egyforma hátoldalát nem találták a CD-n. Hogy világos legyen: a közösségi rádiózásban meghatározó pályázatban a médiahatóság számára elengedhetetlen lett volna, ha a bírálók számára készített CD-másolatok tartalmaznak 467 olyan képfájlt, mely mindegyike egy üres A/4-es oldalt ábrázol, azt 467-féleképpen kanyarodó átlós vonallal áthúzva.
Mivel a pályázatot formai okokra hivatkozva dobták vissza (86 nappal a beadás után), a bírálóknak elolvasnia sem kellett a szövegét.
További részletek a Tilos Rádió oldalán olvashatóak.

Az elmúlt évek eljárásait vizsgálva a formai szabályok alkalmazásáról a Mérték Médiaelemző Műhely kutatói úgy találták, hogy "a formai elvárásokat a Médiatanács eszközként használta azokban a pályázatokban, ahol versengő pályázók jelentek meg. Ez pedig egyértelműen megkérdőjelezi a pályázati eljárásban megkövetelt formai követelmények funkcióját" (Forrás)

A Tilos ellenfele a budapesti 90,3 MHz-es közösségi frekvenciára kiírt pályázatban a Gazdasági Rádiót üzemeltető MŰSOR-HANG Műsorszolgáltató Zrt. A MŰSOR-HANG-nak a Gazdasági Rádió jelenleg is használt budapesti körzeti (kereskedelmi) frekvenciájára is bent van a pályázata.

UPDATE
Megelőzvén, hogy az NMHH-nak vasárnap még egy helyreigazítási kérésen kelljen dolgoznia, már most közöljük, hogy az NMHH a fennálló - maga által megalkotott - játékszabályok alapján kifogásolta az áthúzott oldalak hiányát (a bekért banki igazolás jellegének jogszerűségében nem vagyunk biztosak), viszont a jogszabályok alkalmazása - illetve nem-alkalmazása, ha úgy hozza a sors, hogy arra volna szükség - a pályázatokban (a Mérték kutató szerint nem csak elméleti, de gyakolati példák alapján is) alkalmas arra, hogy jogszerűen azt üssék ki, akit akarnak.
Hasonló - jog-szerű, de tartalmát tekintve indokolatlan és aránytalan - adminisztratív eszköz a Médiahatóság kezében a már működő rádiók az igényekhez igazodóan rugalmas hosszúságú féken tartására az új médiatörvényben lefektetett és minden magyarországi online és éterbe sugázó rádiós médiaszolgáltatóra érvényes zenei kvóták, az NMHH saját hatáskörében definiált adatszolgáltatási kötelezettség és az NMHH-pályázatok 150%-os kötbér kötelezettsége is.

A fennálló gyakorlat azt mutatja, hogy az aránytalan adminisztratív teher, amit a civilek esetén nem tart a hatóság elég erős érvnek, mégis elegendő indok lehet pl. potenciális választási csalás esetén.

További cikkek a témában:

​A hatalom a Tilos Rádiót kóstolgatja. Cink. 2014. okt. 18.
Nem szkennelték be a pályázati lapok hátoldalait, bukta a Tilos a frekvenciapályázatot. 444. 2014. okt. 18.
Elveszítheti frekvenciáját a Tilos Rádió. HVG, 2014. okt. 18.
A Tilos Rádió nyugodtan sugározhat. Mandiner, 2014,. október 19.